Από της [άγριας] πρωίας της σήμερον [3 π.μ.], ο WordPress προχώρησε σε ριζικές αλλαγές, όσον αφορά στην εμφάνιση -τουλάχιστον- του μηχανοστασίου των ιστολογίων μας.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ενθουσιάστηκα [love at first sight, που λένε και στο χωριό μου]. Θα χρειαστούμε ασφαλώς μερικές ημέρες για να προσαρμοστούμε, αλλά οι αλλαγές τα έχουν αυτά.

Τι άλλαξε;

► Καταρχάς, το βασικό μενού είναι πλέον στα αριστερά της οθόνης και κάθετο [από οριζόντιο και στο πάνω μέρος]:

new1► Οι περισσότερες επιλογές του μενού έχουν και κάποια υπομενού που ανοίγουν αν κάνουμε κλικ με το ποντίκι στο βελάκι που δείχνει προς τα κάτω, ή απλά πάνω σε οποιοδήποτε σημείο κάποιας μπάρας:

new4► Θα παρατηρήσατε ασφαλώς κάποια «βελάκια» [»], που υπάρχουν πάνω από τα «Άρθρα» και την «Appearance».

new3

► Αν κάνετε κλικ πάνω τους το μενού συρρικνώνεται εξασφαλίζοντάς σας περισσότερο χώρο στην οθόνη. Με κλικ στα «βελάκια» [»} όλα επανέρχονται στα προηγούμενα:

new2► Πάντως, μπορούμε πλέον να κάνουμε τα πάντα με πολύ λιγότερα κλικ…

► Άλλη μία βασική αλλαγή. Τα πάντα στην πρώτη σελίδα του μηχανοστασίου έχουν αναδιαταχθεί:

new5

► Νέα προσθήκη αποτελεί [πάνω δεξιά] το QuickPress [χρησιμότατο για να ξεπετάξετε ένα ποστάκι στα γρήγορα]:

new6► Στα νεο-προστεθέντα στην πρώτη σελίδα «Πρόσφατα Σχόλια», έχουμε πλέον τη δυνατότητα άμεσων αλλαγών. Αν αφήσουμε πάνω σ’ ένα σχόλιο τον δείκτη του ποντικιού, τότε εμφανίζονται οι διάφορες επιλογές [«Διαγραφή», «Επεξεργασία», «Μη έγκριση» κ.λπ. και -κυρίως- η νέα επιλογή «Απάντηση». Δεν χρειάζεται πλέον να ψαχνόμαστε στα ποστ για να απαντήσουμε σε κάποιο σχόλιο [στην επόμενη εικόνα ο δείκτης του ποντικιού ήταν πάνω στο δεύτερο σχόλιο, κι έτσι εμφανίζονται οι διάφορες επιλογές]:

new17

► Αν σας μπερδεύει όλη αυτή η εμφάνιση της πρώτης σελίδας, χαλαράαααα! Στα δεξιά κάθε μενού [κάθε γκρίζας μπάρας] υπάρχει ένα βελάκι που σας βοηθά να το συρρικνώσετε. Το ίδιο γίνεται πιο εύκολα αν κάνετε αριστερό κλικ πάνω σε οποιοδήποτε σημείο της μπάρας. Έτσι μπορείτε, αν θέλετε, να βλέπετε κάτι τέτοιο:

new8

► ‘Η κάτι τέτοιο:

new9 ► Δεν θα ήταν, όμως, καλύτερα αν μπορούσαμε να αναδιατάξουμε τις διάφορες επιλογές κατά τα γούστα μας; Κι αυτό γίνεται! Όλα αυτά τα μενού είναι πλέον drag & drop. Με τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε μια μπάρα εμφανίζεται ο γνωστός συνδυασμός… βελακίων [sic!], ένα κάθετο κι ένα οριζόντιο. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο μπορούμε να μεταφέρουμε τη μπάρα σε όποιο σημείο της οθόνης θέλουμε, κι έτσι να έχουμε το εξής αποτέλεσμα:

new10

► Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λιγάκι μέχρι να βρείτε πιο είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ιστολογική ψυχοσύνθεσή σας 😉 .

► Στα στατιστικά, αν θέλετε να δείτε τις «παραπομπές», τα «κλικ», τους όρους των μηχανών αναζήτησης, αρκεί να «κλικάρετε» πάνω στο «page views» κάποιας ημέρας, για να δείτε τα στοιχεία εκείνης της ημέρας:

new11[Πώς;;;!!! Μόνον τρεις views έχει τούτο το μπλογκ σήμερα; Και κοντεύει ήδη έντεκα; Καλά, για ποιον κάθομαι και γράφω; 😦 ]

► Αν θέλετε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών [εβδομάδας, μήνα], θα πρέπει να πατήσετε στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου των Στατιστικών στο κομβίον  «View All»:

new16► Εναλλακτικά όλα τα στατιστικά μπορούμε να τα δούμε από το αριστερό μενού: «Επίκαιρα» → «Στατιστικά».

► Αν κάποια από τα στοιχεία της πρώτης σελίδας δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου [π.χ. τα «Στατιστικά» 😉 ] μπορείτε να τα αφαιρέσετε μέσω του «Screen Options», που υπάρχει πάνω δεξιά. Πατώντας το θα δείτε το εξής:

new13

► Αποεπιλέξτε αυτά που δεν θέλετε και ξαναπατήστε το «Screen Options».

► Οι επιλογές με το «Screen Options» υπάρχουν παντού πλέον. Για παράδειγμα, στους «Συνδέσμους» μπορείτε να επιλέξετε τι θα εμφανίζεται και τι όχι:

new14

► Αν θέλετε από το μηχανοστάσιό σας να δείτε το ιστολόγιό σας, εκείνο το «View Blog», έχει μετακομίσει. Αρκεί πλέον να πατήσετε στο όνομα του ιστολογίου σας πάνω αριστερά για να το δείτε. Γι’ αυτό εδώ το ιστολόγιο αρκεί ένα κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

new15

► Ουφ! Κουράστηκα! Πάντα μού πέφτουν βαριές αυτές οι… νεωτερικότητες…

Α! Μην το ξεχάσω! Και στη σελίδα όπου γράφουμε ένα καινούργιο ιστοσημείωμα ισχύει το κολπάκι με τις γκρίζες μπάρες [κλείσιμο – μετακίνηση].

Για ό,τι ήθελεν προκύψει, εδώ είμαστε: διημερεύοντες και διανυκτερεύοντες!

Διαβάστε επίσης [στα αγγλικά]:

New Dashboard Design [Η «επίσημη» ανακοίνωση του WordPress]

2.7 Gets Here in Two Days! [Περιγραφή όλων των νέων χαρακτηριστικών]

Add to FacebookAdd to NewsvineAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to Furl