Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ιστολόγιο στον wordpress.com με τη διεύθυνση theamapati.wordpress.com και, για κάποιον λόγο, θέλουμε να αλλάξουμε τη διεύθυνσή του σε zzzzz.wordpress.com.

Ως γνωστόν, αυτή η αλλαγή από theamapati σε zzzzz δεν γίνεται με τίποτα.

Με τίποτα;

Όχι ακριβώς! Γίνεται και παραγίνεται!

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να φτιάξουμε ένα δεύτερο ιστολόγιο [afasios.wordpress.com – αρκεί να είναι διαθέσιμη η διεύθυνση].

Κατόπιν, πάμε στο πρώτο ιστολόγιο Διαχείριση ► Εξαγωγή και απλά πατάμε το κομβίον «Κατεβάστε το αρχείο εξαγωγής». Εμφανίζεται παραθυράκι:

Τι μας λέει το παραθυράκι; Ότι θα σώσουμε ολόκληρο το ιστολόγιο [στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το άλλο μου ιστολόγιο], υπό μορφή ενός αρχείου xml, στο σκληρό μας δίσκο. Πατάμε OK. Σε λίγα λεπτά, το αρχείο μας έχει αποθηκευτεί.

Πάμε στο δεύτερο ιστολόγιο. Διαχείριση ► Εισαγωγή, και επιλέγουμε «WordPress». Βρίσκουμε το αρχείο xml, που μόλις έχουμε αποθηκεύσει στον σκληρό μας δίσκο, και πατάμε το κομβίον «Ανεβάστε αρχείο και εισαγωγή».

Προσοχή: Μην πτοηθείτε από την προειδοποίηση «Μέγιστο μέγεθος: 3MB»: Δεν ισχύει. Είναι παραπλανητική. Το δικό μου αρχείο xml ήταν πάνω από 16MB. Και για του λόγου το αληθές:

Εξοπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε όσο το αρχείο ανεβαίνει στους εξυπηρετητές του WordPress [αυτό στη δική μου περίπτωση διήρκεσε 20 λεπτά]. Κάποια στιγμή εμφανίζεται το εξής:

Εσείς πατάτε απλά το «Υποβολή» και… αναμένετε. Σταδιακά εμφανίζεται ο κατάλογος όλων των αρχείων που έχουν εισαχθεί στο νέο ιστολόγιο.

Σε περίπτωση που έχετε από παλιά εισάγει κάποιο άλλο αρχείο xml, θα εμφανίζεται το μήνυμα: «Post Εικονομία – Εσωτερικό Κείμενο Επαναπροσανατολισμού already exists.», για παράδειγμα.

Ενώ για τις φωτογραφίες εμφανίζεται το μήνυμα: «Skipping attachment http://theamapati.files.wordpress.com/2008/02/dauve.jpg«, για παράδειγμα. Ναι, οι φωτογραφίες δεν εισάγονται στο νέο ιστολόγιο. Παραμένουν εκεί που ήταν.

Μετά από λίγα λεπτά [4 στην περίπτωσή μου] έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή [άρθρων, σχολίων, κατηγοριών, ετικετών] και στο τέλος της σελίδας εμφανίζονται τα εξής:

Ω, ναι! Έχουμε τελειώσει! Στη διεύθυνση zzzzz.wordpress.com υπάρχει πλέον ένα ακριβές αντίγραφο του ιστολογίου theamapati.wordpress.com [όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με δύο κλικ]. [Όλα αυτά δουλεύουν άριστα. Αν κάτι δεν πάει καλά σε μία μεταφόρτωση του ιστολογίου σας, δοκιμάστε ξανά. Ενημέρωση 15-1-2009.]

«Ακριβές»; Όχι ακριβώς. Έχουν σωθεί όλα τα ιστοσημειώματα, όλα τα σχόλια, οι κατηγορίες, οι ετικέτες. Οι φωτογραφίες παραμένουν εκεί που ήταν [οπότε σκεφτείτε δύο φορές πριν σβήσετε το παλιό σας ιστολόγιο. Θα πρέπει να τις ανεβάσετε με το χέρι στο καινούργιο.] Δεν έχουν σωθεί επίσης το θέμα σας [ισχύει το θέμα του νέου ιστολογίου] και, φυσικά, τα widget. Για τα τελευταία θα χρειαστεί να κάνετε μερικά copy-paste.

Δεν χρειάζεται να κάνετε όλα τα παραπάνω μόνον σε περίπτωση μεταφοράς του ιστολογίου σας σε μία νέα διεύθυνση. Μπορεί απλά να θέλετε ένα εφεδρικό αντίγραφο [backup] του ιστολογίου σας σε μία νέα διεύθυνση…

Tip: Αν κάτι δεν πάει καλά και δεν ολοκληρωθεί το ανέβασμα του αρχείου xml ή η εισαγωγή μην πτοηθείτε. Δοκιμάστε κάποια άλλη στιγμή. Σάββατο ή Κυριακή πρωί, που η Αμερική κοιμάται και η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις παραλίες, ίσως είναι μια καλή στιγμή…

Διαβάστε επίσης:

Εφεδρικό αντίγραφο [backup] του ιστολογίου σας [I]

Εφεδρικό αντίγραφο (backup) του ιστολογίου σας [II]

Add to FacebookAdd to NewsvineAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to Furl