Ενημέρωση: Πριν αρχίσετε να αλλάζετε τα permalink στα παλιότερα ιστοσημειώματά σας, ιδού τι λένε οι του WordPress.com εδώ:

We had a problem on some servers with permalinks using non-ASCII characters, which gave the 404 error message. We are sorry for the problems. This problem is fixed, but we need to manually fix any blogs that ran into this problem. If you are experiencing this problem for some of your posts, categories, etc. please send us a support request at http://wordpress.com/contact-support/

Συνεπώς στείλτε τους ένα μηνυματάκι ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα και θα επιληφθούν. Πελάτες τους είμαστε, στο κάτω-κάτω…

Επειδή η απάντησή μου στο ρητορικο-φιλοσοφικό ερώτημα Τον πίνει ο WordPress; δεν ήταν αρκετά σαφής, πάμε απ’ την αρχή.

Ως γνωστόν, οποιαδήποτε σελίδα στο διαδίκτυο [άρα και κάθε ιστοσημείωμα] διαθέτει τη δική του -καταδική του!- διεύθυνση, με τον ίδιο τρόπο που κάθε οίκημα στον πλανήτη διαθέτει τη δική του -ταχυδρομική- διεύθυνση. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να εντοπίσουμε κάθε διαφορετική σελίδα.

Αυτή η μοναδική διεύθυνση ενός ιστοσημειώματος ονομάζεται αγγλιστί permalink [permanet + link = μόνιμος σύνδεσμος, μόνιμη διεύθυνση]. Αυτή η μόνιμη διεύθυνση εμφανίζεται κάθε φορά στο πάνω μέρος του φυλλομετρητή [browser, όπως ο Internet Explorer ή ο Firefox].

Η μόνιμη αυτή διεύθυση [και μοναδική, ε;] γι’ αυτό εδώ το ιστοσημείωμα [«Αλλάζοντας το permalink»] είναι:

Τι παρατηρούμε σ’ αυτή τη διεύθυνση; Κατ’ αρχάς το όνομα αυτού του μπλογκ, που είναι μοναδικό: https://lexitypos.wordpress.com. Κατόπιν αυτόματα προστίθεται η ημερομηνία «2008/05/29» και στη συνέχεια, επίσης αυτόματα, προστίθεται και ο τίτλος του ιστοσημειώματος. Τίτλος; Όχι ακριβώς! Αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι αντί για το «Αλλάζοντας το» υπάρχουν στη διεύθυνση διάφορα… κογκολέζικα.

Τα κογκολέζικα εμφανίζονται γιατί ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε στη διεύθυνσή μας ελληνικούς χαρακτήρες. Κάποτε θα γίνει κι αυτό… Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό. Πρόβλημα που, εσχάτως, και για άγνωστους σε εμένα λόγους, έλαβε κάποιες «χοντρές» διαστάσεις στα ιστολόγια του WordPress. Όλοι διαμαρτύρονται γιατί όταν προσπαθούν να δουν κάποιο συγκεκριμένο ιστοσημείωμα εμφανίζονται μηνύματα όπως αυτό:

Ή όπως αυτό:

Ή αυτό:

Ή μπορεί να εμφανίζεται κάτι σαν το «Easy tiger. Page not Found.» [τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι σημερινά, από ιστολόγια διαφόρων φίλων.]

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα [δηλαδή, τη μη εμφάνιση ελληνικών χαρακτήρων στο permalink] πρέπει κάθε φορά που τελειώνουμε τη συγγραφή ενός ιστοσημειώματος να αλλάζουμε το permalink του. [Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τα παλιότερα ιστοσημειώματα θα πρέπει να αλλάξουμε το permalink σε όλα… Sorry, αλλά αυτή η αλλαγή ήταν από τα πρώτα πράγματα που συνιστούσα, όταν ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο πριν από ενάμισι χρόνο.]

Πώς αλλάζουμε το permalink

Ξεκινώντας τη συγγραφή ενός ιστοσημειώματος βλέπουμε αυτό:

Όταν γράψουμε τον τίτλο του ιστοσημειώματος, ακριβώς από κάτω εμφανίζεται και το permalink:

Μέσα στην κόκκινη έλλειψη βλέπουμε τα γνωστά κογκολέζικα για το «Αλλάζοντας το», ενώ το «permalink» εμφανίζεται κανονικά με τους λατινικούς χαρακτήρες.

Πατώντας το κομβίον «Επεξεργασία», μπορούμε να αλλάξουμε το permalink, αντικαθιστώντας τα κογκολέζικα με κάτι άλλο, γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα, μεταφράζουμε τον τίτλο του ιστοσημειώματος στα αγγλικά, ή απλώς βάζουμε μια αγγλική λέξη – σχετική με το ιστοσημείωμα-, ή, ακόμα ακόμα, γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες τον τίτλο του. Εγώ έχω την κακή συνήθεια να γράφω ξανά την ημερομηνία:

Αφού γράψουμε αυτό που θέλουμε πατάμε το «Save» και τελειώσαμε:

Φυσικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια αγγλική λέξη για το permalink:

Κάτι που είναι πιο σωστό, αφού η ημερομηνία στο permalink δεν λέει τίποτα απολύτως για το περιεχόμενο του ιστοσημειώματος.

Προσοχή!

Αλλάζοντας το permalink δεν αλλάζει ο τίτλος του ιστοσημειώματος. Αυτός παραμένει ως έχει, γραμμένος στα ελληνικά.

Το πρόβλημα εμφανίζεται και στην περίπτωση του «Read more» ή «Διαβάστε περισσότερα»…

Αυτό το πρόβλημα με το permalink, που πριν την τελευταία αναβάθμιση του WordPress ονομαζόταν post slug, είναι γνωστό από παλιά. Όλοι οι παλιοί ιστολόγοι στον WordPress το γνώριζαν και το αντιμετώπιζαν. Το πρόβλημα οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, άγνωστο γιατί. Κάτι θα ανακάτεψαν οι προγραμματιστές στο California…

Add to FacebookAdd to NewsvineAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to Furl

Advertisement