Γράφει φίλος τις:

«Θέλω εκεί δεξιά που λέει τις κατηγορίες να προσθέσω μια στήλη που να λέει π.χ. αθλητικά νέα…»

Ειδήσεις στην πλαϊνή στήλη; Πολύ λογικό.

Κατ’ αρχάς πρέπει να ανακαλύψουμε την… πηγή των ειδήσεων. Επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο [portal συνήθως] που μας ενδιαφέρει και ψάχνουμε να βρούμε το παρακάτω σηματάκι [που ποτέ δεν είναι τόσο μεγάλο] ή τα αρχικά RSS ή τα αρχικά Atom:

rss1.png

Κάνουμε δεξί κλικ με το ποντίκι πάνω στο σήμα [RSS/Atom] και επιλέγουμε «Αντιγραφή τοποθεσίας δεσμού» [για τον Firefox] ή «Copy Shortcut» για τον Internet Explorer [«Αντιγραφή συντόμευσης»; στα ελληνικά;].

Κατόπιν.

Dashboard → Presentation → Widgets. Από τα Available Widgets παίρνουμε ένα κουτάκι σαν κι αυτά που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα

rss4.png

και το τοποθετούμε στην πλαϊνή στήλη. [Αυτό γίνεται αν κάνουμε αριστερό κλικ πάνω στο κουτάκι και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού το σέρνουμε εκεί που θέλουμε.]

Το κουτάκι μας, που βρίσκεται πια στην πλαϊνή στήλη, έχει αποκτήσει στο δεξί του μέρος κάποιες γραμμούλες. Κάνουμε ένα αριστερό κλικ πάνω τους:

rss2.png

Στο πεδίο 1 κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε «Επικόλληση» ή «Paste» ή ό,τι άλλο προστάζει ο φυλλομετρητής μας. Πρόκειται για τη διεύθυνση του RSS Feed που είχαμε αντιγράψει προηγουμένως.

Στο πεδίο 2 γράφουμε τα σχετικά.

Στο πεδίο 3 επιλέγουμε τον αριθμό των ειδήσεων που θα εμφανίζονται.

Κλείνουμε το κουτάκι [το Χ πάνω δεξιά] και πατάμε το «Save Changes«.

Τελειώσαμε! Οι ειδήσεις θα εμφανίζονται πια στην πλαϊνή μας στήλη.

rss3.pngΑλίμονο! Η real life, που λένε κι οι life stylers, ποτέ δεν είναι τόσο απλή και εύκολη.

Τα περισσότερα ελληνικά sites [κι ακόμα περισσότερο τα portals] είναι σχεδιασμένα από ιθαγενείς web designers. Τα… «κογκολέζικα» στο feed του ΣΚΑΪ τα βλέπετε στη διπλανή εικόνα. Το αυτόν συμβαίνει και με το feed του in.gr. Το πρόβλημα είναι η κωδικοποίηση των ελληνικών που έχουν επιλέξει [windows-1253] και είναι διαφορετική από το UTF-8 που χρησιμοποιεί ο WordPress και είναι πια στάνταρ για τα ελληνικά.

Το feed της ΕΡΤ δεν δούλευε για μένα ούτε χθες το βράδυ ούτε σήμερα το πρωί. Άγνωστο γιατί.

Τα περισσότερα αθλητικά portal που επισκέφτηκα δεν διέθεταν καν RSS feed. To feed του SuperSport FM είναι το: http://admin.sport-fm.gr/rssFeed. Αντιγράψτε το κατευθείαν.

Τα feed των ειδήσεων του Google στα ελληνικά [μαζί με επεξηγήσεις] βρίσκονται εδώ: http://news.google.gr/intl/el_gr/news_feed_terms.html.

Τα feed των ειδήσεων του BBC [στα αγγλικά] βρίσκονται εδώ: http://news.bbc.co.uk/2/hi/help/3223484.stm.

Το feed του Sync Blogs είναι το εξής: http://blogs.sync.gr/monitor/rss.xml. Αντιγράψτε το κατευθείαν.

Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας…

Tip: Αν αποφασίσετε να γεμίσετε την πλαϊνή στήλη με ειδήσεις και κάποια στιγμή δεν έχετε άλλα κουτάκια RSS μην πανικοβληθείτε! Στο κάτω μέρος της σελίδας των widgets θα βρείτε κι άλλα [μέχρι 9]:

rss5.png

Tip: Φυσικά μπορούμε να κάνουμε τα παραπάνω και για τίτλους ιστοσημειωμάτων [αντί για τίτλους ειδήσεων] από κάποιο άλλο ιστολόγιο. Παράδειγμα μπορείτε να δείτε προς το τέλος της δεξιάς πλαϊνής στήλης στο άλλο μου ιστολόγιο [πάνω από τις φωτογραφίες], όπου υπάρχουν οι τίτλοι των 5 πιο πρόσφατων ιστοσημειωμάτων αυτού εδώ του ιστολογίου.

Σχετικό ιστοσημείωμα:


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements