Καλές οι μετακομίσεις.

Μετακομίζεις ένα ιστολόγιο από το wordpress.com [ή από τον Blogger, LiveJournal, Movable Type, Type Pad] στο wordpress.com. Γιατί; Γιατί έτσι [σου έκατσε ένα καινούργιο όνομα και URL – καλή ώρα…].

Όσον αφορά την μεταφορά του περιεχομένου [ιστοσημειώματα, σχόλια, σελίδες, κατηγορίες – αυτά για τα ιστολόγια στον WordPress, για τις υπόλοιπες πλατφόρμες ισχύουν άλλα], κανένα πρόβλημα. Τα έχουμε ξαναπεί: Εφεδρικό αντίγραφο [backup] του ιστολογίου σας [I]

Το πρόβλημα είναι με αυτά που δεν μεταφέρονται. Τις φωτογραφίες, για παράδειγμα. Πρέπει ή να τις αφήσουμε εκεί που βρίσκονται [στο παλιό ιστολόγιο] ή να τις μεταφέρουμε μία-μία. Τα υπόλοιπα είναι προβληματάκια [theme, widgets]. Αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο όλα είναι όπως πριν.

Τι γίνεται όμως με το blogroll;

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι μεταφέρεται κι αυτό. Όμως στο Dashboard → Blogroll → Import Links ο τίτλος της σελίδας είναι ο εξής: «Import your blogroll from another system«.

Σωστόοο!!! Αλλά, καλά να κάνουμε εισαγωγή του blogroll στο καινούργιο ιστολόγιο, αλλά πώς ακριβώς το εξάγουμε από το παλιό ιστολόγιο; Άγνωστον.

Στην παραπάνω σελίδα έχει και τις εξής επιλογές:

blogroll1.jpg

Όμορφα! Και τι ακριβώς είναι αυτό το «OPML URL»; Γιατί προφανώς στον σκληρό δίσκο δεν υπάρχει τίποτα για να το επιλέξουμε…

Να μην τα πολυλογώ. Δεν έχω καμιά διάθεση να περάσω μερικές δεκάδες συνδέσμους με το χέρι έναν-έναν στο καινούργιο ιστολόγιο. Ψάχνω στα Forums του WordPress. Η αναζήτηση για το «OPML URL» δίνει μόνον δύο -βασικά- αποτελέσματα. Στην πρώτη σελίδα δεν αναφέρεται τίποτα. Στη δεύτερη υπάρχει ένα link που οδηγεί σε μία σελίδα με διεύθυνση «http://fr3ak.wordpress.com/wp-links-opml.php», η οποία όμως είναι σχεδόν κενή: μόνον στην αρχή της σελίδας αναγράφεται το εξής:

blogroll2.jpg

Κενή σελίδα. Άχρηστη δηλαδή. Την κλείνω. Ξαναψάχνω. Τζίφος. Με τα πολλά καταλήγω και πάλι στην παραπάνω «κενή» σελίδα. Διαβάζω πιο προσεκτικά. Ημερομηνία και ώρα τη στιγμή που την «άνοιξα». Ενδιαφέρον. Δεξί κλικ πάνω στη σελίδα, «Προβολή πηγαίου κώδικα» [στον Firefox], και, ω του θαύματος, βλέπω μια λίστα με links για το ιστολόγιο http://fr3ak.wordpress.com:

blogroll3.jpg

Τα πράγματα είναι πια απλά.

Ποια ήταν η URL του παλιού μου ιστολογίου; http://wptips.wordpress.com.

Πού ακριβώς βρίσκεται το blogroll αυτού του ιστολογίου; Εδώ: http://wptips.wordpress.com/wp-links-opml.php

Τι απομένει; Το σώσιμο της σελίδας [κι ας φαίνεται «κενή»]. Αρχείο → Αποθήκευση σελίδας ως… και έτσι σώζουμε το αρχείο wp-links-opml.php σε κάποιο σημείο του σκληρού μας δίσκου.

Την συνέχεια την υποψιάζεστε.

Dashboard → Blogroll → Import Links ► «or choose from your local disk» ► «Αναζήτηση» [ουπς, εξελληνισμός;!], βρίσκουμε το αρχείο wp-links-opml.php και πατάμε το «Import OPML File». Και τέλος!

Προσοχή: προτού πατήσουμε το «Import OPML File», θα πρέπει στο αριστερό μέρος της σελίδας, να επιλέξουμε την κατηγορία στην οποία θέλουμε να εμφανιστούν όλα τα links που θα εισάγουμε. Προφανώς επιλέγουμε την κατηγορία στην οποία έχουμε τα περισσότερα [«Ιστολόγια» στην περίπτωσή μου, «Blogroll» σε άλλες…]. Τα υπόλοιπα links θα πρέπει να τα επεξεργαστούμε με το χέρι.

Προς τι όλα αυτά;

  1. Μεταφέρουμε το blogroll από το παλιό μας ιστολόγιο στο καινούργιο.
  2. Μεταφέρουμε το blogroll από το ένα μας ιστολόγιο στο άλλο [σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα του ενός]. Και, το σημαντικότερο,
  3. Μπορούμε να «κλέψουμε» το blogroll οποιουδήποτε ιστολογίου.

Πώς είπατε; Εσείς είστε καλά παιδιά και δεν κάνετε τέτοια πράγματα; Κι εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, αλλά κάποιοι άλλοι «παλιοί» στον WordPress τα έκαναν κατά κόρον. Διότι μόλις σήμερα έλυσα μια απορία μηνών.

Τσακώνονταν, που λέτε, [και συνεχίζουν να τσακώνονται] δυο παλιοί ιστολόγοι. Πάνω στον -ιστολογικό- καυγά, γράφει ο ένας απευθυνόμενος στον άλλο: «Κι εγώ που σου ‘δωσα όλο το blogroll μου…»

Τι είχε κάνει; Προφανώς του είχε στείλει το αρχείο wp-links-opml.php το οποίο ο άλλος φρόντισε να εισαγάγει στο ιστολόγιό του.

Προφανώς ο «δέκτης» δεν ήξερε πώς να το κάνει μόνος του [και να μην υποχρεωθεί], ενώ ο «πομπός» δεν ήθελε να εξηγήσει το πώς ακριβώς γίνονται μερικά πράγματα…

Αλλά για την «κλοπή» του blogroll αναλυτικότερα στο επόμενο ιστοσημείωμα [ή σε κάποιο από τα επόμενα]. Διότι μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς, αλλά κι ο νέος είναι ωραίος, που λέγαμε και στον στρατό…


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements