Μετά το προηγούμενο ιστοσημείωμα [Foullianna: ένα καταπληκτικό blogroll] η Foulianna είχε την ευγενή καλοσύνη [ευχαριστούμε!] να μας στείλει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να δημιουργήσουμε ένα πανέμορφο blogroll, παρόμοιο με το δικό της. Ακολουθεί το σχετικό κείμενό της.

foulianna2.pngΗ αλήθεια είναι πως εδώ στην wordpress οι δυνατότητες να εμπλουτίσει κανείς το blog του με διαφορετικά πράγματα που θα το κάνουν ξεχωριστό, είναι περιορισμένες, εκτός αν κανείς πληρώσει, μα και πάλι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάξει την css… [Κάτι που η Foulianna κάνει ήδη στο ιστολόγιό της, αν δεν απατώμαι. Χ.Μ.]

Έτσι λοιπόν, η ιδέα για το Banner-Blogroll ξεκίνησε από την επιθυμία να μπει χρώμα και κάτι διαφορετικό. Όμως, δεν πρόκειται για text-widget, αλλά για το ίδιο το blogroll της wordpress.

Η διαδικασία είναι απλή.

Κατασκευάζουμε τα bannerακια [Οδηγίες για την κατασκευή bannerακίων στο επόμενο ιστοσημείωμα. Χ.Μ.] σε μέγεθος τέτοιο που να μην χαλάνε την πλαϊνή στήλη όπου βρίσκεται το Blogroll αλλά και ικανό να μπορεί να πάρει κάτι εικαστικό και να είναι ευανάγνωστο. Εγώ επέλεξα το μέγεθος των 127×31 px, και σε format bitmap, δλδ jpg ή gif. Έπειτα, ανεβάζουμε τα εικονίδια στον φάκελο των φωτογραφιών του Blog μας, ή όπου αλλού έχουμε διαθέσιμο χώρο.

Προσοχή στην επόμενη διαδικασία, εκεί είναι το “ζουμί”:

Πάμε στην επιλογή Blogroll του Dashboard μας, όπως κάνουμε συνήθως όταν θέλουμε να προσθέσουμε ένα link και πατάμε Add Link. Στην φόρμα που θα εμφανιστεί, γράφουμε το URL, την περιγραφή και τον τίτλο του κάθε συνδέσμου, όπως συνήθως.

Για να συμπεριλάβουμε λοιπόν την φωτό του κάθε link, επιλέγουμε Advanced που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την φόρμα, και στο πεδίο Image Address βάζουμε την διαδρομή του κάθε εικονιδίου, πχ. http://foulianna.files.wordpress.com/2007/05/2see_and_2speak.jpg
(αν δεν γνωρίζετε πως να βρίσκετε την διαδρομή: Πάτε πάνω σε κάθε εικόνα, και πατάτε δεξί κλικ, και μετά ιδιότητες, και στο σημείο “τοποθεσία” (για τον Mozilla) ή “Διεύθυνση” (για τον Explorer) βλέπετε την διαδρομή της κάθε εικόνας. Αυτή τη διαδρομή την επιλέγετε, την κάνετε copy και μετά paste στο σημείο της φόρμας που ζητάει το image address.

Αυτό ήταν!!! Είναι λίγο χρονοβόρο, και για να είμαι ειλικρινής κι εγώ δεν τα έκανα όλα μαζί με τη μία, αλλά σιγά σιγά, λίγα-λίγα όποτε είχα χρόνο.

Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατατοπιστική, και θα ήθελα πάρα πολύ να δω και σε άλλα Blogs ένα ανάλογο Banner-Blogroll, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι “βιτρίνα” θα “φορέσει” κανείς στους συνδέσμους του!!! Επίσης, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα banner που έφτιαξα εγώ, ευχαρίστως μπορεί να τα πάρει.

Αυτά, καλό blogging λοιπόν, και καλές δημιουργίες!!!! D


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements