Συμβαίνει σε όλους μας. Ποιος από μας δεν έχει αναρωτηθεί: πού σχολίασα προχθές; Σε τούτο το ιστολόγιο ή σ’ εκείνο; Στου τάδε ή στης δείνα; Και σε ποιο από τα ιστοσημειώματα των τελευταίων ημερών σχολίασα; Και σε ποια από τα αυτά τα ιστολόγια συνεχίζεται η συζήτηση με αμείωτη ένταση;

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που γρήγορα ή αργά βρίσκουμε όλοι μπροστά μας. Και ίσως για τα ιστολόγια του wordpress.com τα πράγματα να είναι κάπως πιο απλά, αφού έχουμε μια κάποια -όχι και την καλύτερη δυνατή- λύση, ελέγχοντας τα σχόλιά μας ,στις 10 τελευταίες συζητήσεις που συμμετείχαμε, στο Dashboard → My comments.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα όταν σχολιάζουμε σε ιστολόγια που φιλοξενούνται, για παράδειγμα, στον blogger – ή σε άλλες πλατφόρμες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εκείνους.

Μία λύση είναι το…

CoComment

Πηγαίνουμε στο cocomment.com κι εκεί κάνουμε εγγραφή, καταγράφοντας τα στοιχεία μας στη φόρμα που υπάρχει στο δεξιό μέρος της πρώτης σελίδας. Απαιτείται μόνον ένα όνομα χρήστη, ένα έγκυρο e-mail [στο οποίο θα λάβουμε την επιβεβαίωση της εγγραφής μας], και ένας κωδικός πρόσβασης:

cocomment1.png

Στην επόμενη σελίδα βλέπουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη δώσει, και τα παρακάτω:

cocomment2.png

Συμπληρώνουμε τη φόρμα με τα αλφαριθμητικά δεδομένα που βλέπουμε στο έγχρωμο πλαίσιο, συμφωνούμε με τους όρους χρήσης και πατάμε το Sign me up!

Στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο θα έλθει η επιβεβαίωση της εγγραφής μας, συνοδευόμενη από διάφορες πληροφορίες. Τέλος; Όχι ακριβώς.

Απομένει ένα ακόμη βήμα. Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα προγραμματίδιο στον φυλλομετρητή μας που θα αναλάβει την παρακολούθηση των σχολίων μας και την καταγραφή των συζητήσεων στις οποίες συμμετέχουμε.

Για την περίπτωση του Firefox τα πράγματα είναι, όπως ήδη καταλάβατε όσοι τον χρησιμοποιείτε, απλά: απαιτείται η εγκατάσταση ενός πρόσθετου [addon]. Το πρόσθετο μπορείτε να το εγκαταστήσετε από τη σχετική σελίδα του cocomment. Μετά την εγκατάσταση και την επανεκκίνηση του Firefox στο δεξιό μέρος της κάτω μπάρας θα βλέπετε κάτι σαν κι αυτό:

cocomment3.gif

Το γαλάζιο εικονίδιο μπορεί να πάρει κι άλλα χρώματα [το τι σημαίνουν στην παραπάνω σελίδα]. Το κόκκινο εικονίδιο σημαίνει ότι έχουν προστεθεί νέα σχόλια στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχετε ή απλώς παρακολουθείτε.

Τι θα πρέπει να κάνετε από δω και πέρα; Κάθε φορά που θα αφήνετε ένα σχόλιο σε ένα ιστολόγιο ή έναν ιστότοπο [που δέχεται σχόλια] θα βλέπετε κάτι τέτοιο [αφού πρώτα θα έχετε κάνει login στο cocomment]:

cocomment4.gif

Πατώντας το μπλε εικονίδιο πάτε στη σελίδα των συζητήσεών σας. Τσεκάρετε το «Track this comment» αν θέλετε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ιστοσημείωμα που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και tags για να παρακολουθείτε πιο άνετα παρόμοιες συζητήσεις.

Για την περίπτωση που δεν σερφάρετε με τον Firefox [γιατί άραγε;] αλλά με κάποιον άλλο φυλλομετρητή, αντί για το πρόσθετο θα πρέπει να προσθέσετε ένα bookmarklet [σχετικές οδηγίες εδώ για την εγκατάσταση του bookmarklet στον Firefox (άχρηστο, αφού υπάρχει το πρόσθετο), αλλά και για την εγκατάσταση στον Internet Explorer, στον Safari, και στον Opera], με το οποίο θα προσθέστε ένα εικονίδιο «cocomment» σε κάποια από τις μπάρες του φυλλομετρητή σας, το οποίο και θα πρέπει να πατάτε κάθε φορά πριν στείλετε ένα σχόλιό σας.

Μην ξεχνάτε ότι το cocomment είναι ακόμα σε beta οπότε εμφανίζονται διάφορα [όχι σοβαρά προβλήματα σε κάποιες σελίδες]. Για όποιες διευκρινίσεις εδώ είμαστε.

Φυσικά τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις πλατφόρμες blogging. Θα μπορούσαν, επίσης, να το χρησιμοποιήσουν και οι μη ιστολογούντες αναγνώστες σας. Ενημερώστε τους…

Καλά σχόλια!

ΥΓ. Ο τίτλος του ιστοσημειώματος παραπέμπει, φυσικά, στο θεατρικό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Χάσαμε τη θεία.STOP», που παιζόταν επί σειρά ετών σε αθηναϊκά θέατρα. Οι μικρότεροι εξ υμών δεν θα πρέπει να είχαν γεννηθεί ακόμα…

Ενημέρωση [23-06-07]: Επίσης, αν κάποιος ιστολόγος θέλει μπορεί να μοιραστεί τα σχόλια που κάνει σε άλλα ιστολόγια με τους αναγνώστες του. Χρήσιμο. Για να ξέρουν κι αυτοί «πώς το παίζει στην πιάτσα» ο/η αγαπημένος/η ιστολόγος τους.

Πώς γίνεται; Dashboard → Presentation → Widgets. Παίρνουμε από τα Available Widgets ένα κουτάκι που γράφει RSS και το τοποθετούμε όπου θέλουμε στην πλαϊνή στήλη μας. Πατώντας στη συνέχεια στις γραμμούλες στο δεξιό μέρος ανοίγει κάτι τέτοιο:

cocomment6.png

Στο πρώτο πεδίο [http://www.cocomment.com/myrss2/ΧΧΧΧΧΧ.rss] αντικαταστείστε το ΧΧΧΧΧΧ με το username που έχετε στο cocomment. Στο δεύτερο πεδίο γράψτε κάτι κατατοπιστικό… Αν θέλετε να αλλάξετε τον αριθμό των σχολίων που θα εμφανίζονται ασχοληθείτε ολίγον τι με το τρίτο πεδίο.


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements