Γρήγορα και εύκολα! [όπως πάντα, άλλωστε…]

Το να έχουμε στον σκληρό μας δίσκο σε ένα και μοναδικό αρχείο html όλα τα ιστοσημειώματα [=post: ιστός+σημειώματα] που με τόσο κόπο έχουμε γράψει δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, άσχημη ιδέα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλα τα σχόλια που οι εκλεκτοί επισκέπτες μας έχουν αφήσει στο ιστολόγιό μας.

Πέρα από τους προφανείς λόγους ασφαλείας, υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι. Έχοντας ένα αντίγραφο όλων των ιστοσημειωμάτων μας αλλά και των σχολίων μπορούμε όμορφα και απλά να τα τυπώσουμε, να συρράψουμε το πόνημά μας και να το χαρίσουμε στην πεθερά μας, που διαρκώς αναρωτιέται τι κάνουμε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, ή στο αφεντικό μας, που ποτέ δεν έμαθε ποιος κρυβόταν πίσω από τον ανώνυμο ιστολόγο που του έσερνε τα μύρια όσα. Τώρα, και μετά την απόλυση, μπορούμε να ανταποδώσουμε μ’ αυτό το έξυπνο δωράκι… Θα το εκτιμήσει όσο τίποτα άλλο…

Τι θα χρειαστούμε

Τον Firefox και το πρόσθετο Sage, που είναι ένας «RSS and Atom feed aggregator» και ενσωματώνεται στον Firefox.

Για τον Firefox τι να πω. Είναι μακράν ο καλύτερος [ή περίπου] φυλλομετρητής που υπάρχει αυτή τη στιγμή και ο πλέον παραμετροποιήσιμος. Αν επιμένετε να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer και πάλι τι να σας πω…

Αφού έχετε εγκαταστήσει τον Firefox πάτε στη σελίδα του Sage και πατάτε το «Install now». Σε δευτερόλεπτα θα έχει ολοκληρωθεί το κατέβασμά του, και μετά την επανεκίννηση του Firefox είστε έτοιμοι. [Αν δεν βλέπετε το πράσινο φυλλαράκι -εικονίδιο του Sage- κάντε δεξί κλικ στην εργαλειοθήκη πλοήγησης, επιλέξτε «Προσαρμογή», βρείτε το φυλλαράκι και κρατώντας το πατημένο με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σύρετέ το στο σημείο της εργαλειοθήκης που θέλετε.]

sage.png

Ανοίξτε σε μία καρτέλα το ιστολόγιό σας. Ανοίξτε το Sage. [Ανοίγει σε ένα παράθυρο στα αριστερά]. Σύρετε τα RSS feed των ιστοσημειωμάτων και των σχολίων σας μέσα στο Sage. Πατώντας στη συνέχεια πάνω τους μπορείτε να δείτε τα δέκα τελευταία ιστοσημειώματα ή τα δέκα τελευταία σχόλια που έχουν δημοσιευθεί στο ιστολόγιό σας.

Γιατί μόνον δέκα; Γιατί έτσι έχουμε ορίσει ή μάλλον έτσι έχει προαποφασίσει η WordPress για μας. Φανταστείτε να θέλατε να διαβάσετε ένα ιστολόγιο με 1.000 ιστοσημειώματα… Μπορείτε όμως να διαβάσετε μέσω του Sage 1.000 ιστοσημειώματα, κι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε backup το ιστολόγιό σας.

Ξεκινάμε

Dashboard → Options → Reading

Εκεί αλλάζουμε κάποιες επιλογές που στην περίπτωση του δικού μου ιστολογίου έχουν ως εξής:

sage4.png

Η επιλογή «Full Text» δεν νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. Η τιμή «160» δεν είναι καθόλου αυθαίρετη.

Αν πάτε στο Dashboard → Blog Stats, στο κάτω μέρος της αριστερής στήλης θα δείτε κάτι σαν το εξής [που βλέπω εγώ στο δικό μου]:

sage2.png

Δηλαδή, ο αριθμός των ποστ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιευμένα στο ιστολόγιό μου είναι «47» και ο αριθμός των σχολίων είναι «155». Αν θέλουμε να σώσουμε και τα σχόλια δίνουμε έναν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο του «155». Αν θέλουμε να σώσουμε μόνον τα ιστοσημειώματα δίνουμε έναν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο [για κάθε ενδεχόμενο] του «47». Εσείς δώστε τον αριθμό που καλύπτει αυτό που θέλετε να κάνετε.

Αφού κάνουμε τις επιλογές μας στο Reading Options, πατάμε το «Update Options» και είμαστε έτοιμοι.

Τέλος

Ανοίγουμε τον Sage και κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο feed που μας ενδιαφέρει. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχουν φορτωθεί όλα τα ιστοσημειώματά μας [και με όλες τις φωτογραφίες] κι όλα τα σχόλια. Από τον Firefox [Αρχείο→ Αποθήκευση ως…] μπορούμε να σώσουμε το αρχείο ως html. Να το τυπώσουμε και ούτω καθεξής.

Μην λησμονήσετε…

να επαναφέρετε τις τιμές στο Syndication Feeds στο «10» και, αν θέλετε, στο «Summary».

Επίσης

Επειδή το προκαθορισμένο στυλ του Sage είναι δίστηλο, κάτι που μερικές φορές κατά την εκτύπωση εμφανίζει πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, μπορείτε να το αλλάξετε με κάποιο άλλο από αυτά που θα βρείτε εδώ.

[Προσοχή: πιθανότατα μπορούμε να πάρουμε εφεδρικό αντίγραφο και με οποιοδήποτε άλλον feed aggregator, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τον Firefox και το Sage. Αυτά τα δύο χρησιμοποιώ, αυτά ξέρω, μ’ αυτά το έκανα πανεύκολα. Δοκιμάστε με τον feed aggregator που χρησιμοποιείτε, κι εδώ είμαστε. Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Ακολουθήστε τις οδηγίες (κυρίως όσον αφορά στη ρύθμιση των παραμέτρων του ιστολογίου σας στη WordPress), και στη συνέχεια κάνετε αυτά που περιγράφω εγώ για το Sage με τον δικό σας feed aggregator.]

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements