Α ρχίγραμμα; Τι είναι πάλι αυτό; Το κόκκινο άλφα που βλέπετε στην αρχή της παραγράφου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό «κλεμμένο» κυρίως από τα περιοδικά, αλλά και τις εφημερίδες, που προσδίδει ένα κάποιο στυλ στο ιστολόγιό μας. Μην το παρακάνετε, ωστόσο, όπως εγώ σ’ αυτό το ιστοσημείωμα. Ένα αρχίγραμμα στην αρχή ενός ιστοσημειώματος αρκεί [παράδειγμα]. Εκτός και αν έχετε κάποιο κείμενο σεντόνι και θέλετε να το χωρίσετε σε υποκεφάλαια. Ή στην περίπτωση που έχετε κάποιο προλογικό σημείωμα για το ιστοσημείωμά σας και το κυρίως κείμενο ξεκινά πιο κάτω, οπότε δεν είναι καθόλου άσχημο να το ξεκινήσετε με ένα αρχίγραμμα [παράδειγμα].

Πώς το φτιάχνουμε; Απλά, κι αφού έχουμε γράψει το κείμενό μας, περνάμε στον Code Editor, βρίσκουμε το σημείο που θέλουμε να βάλουμε το αρχίγραμμα και κάνουμε Copy – Paste [CTRL+C και CTRL+V αντίστοιχα (ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων)] τον παρακάτω κώδικα:

<span style="float: left; color: red; font-size: 100px; line-height: 70px; padding-top: 2px"><b>Α</b></span>

Το τονισμένο “Α” είναι το αρχίγραμμά μας. Αλλάξτε το με το γράμμα που θέλετε.

Xρώμα: φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του. Στην πρώτη παράγραφο είναι το red. Μπορούμε να το αλλάξουμε σε ό,τι χρώμα θέλουμε, αρκεί να ταιριάζει με τη χρωματική σύνθεση του ιστολογίου μας. Περισσότερα χρώματα. Χρησιμοποιείστε το όνομα του χρώματος. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον δεκαεξαδικό. Στην αρχή αυτής της παραγράφου χρησιμοποίησα το “indigo”. Στην επόμενη παράγραφο χρησιμοποιώ το “darkcyan”.

Μέγεθος: Όπως θα παρατηρήσατε το μέγεθος του “Χ” στην προηγούμενη παράγραφο και του “Μ” σ’ αυτή την παράγραφο είναι μικρότερα από εκείνο του “Α” στην πρώτη παράγραφο. Προσαρμόζουμε το μέγεθος αλλάζοντας την τιμή στο “font-size:” Στο αρχικό “Α” είναι 100px, στο “Χ” είναι 50 και στο “Μ” είναι 30. Πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει κάθε φορά.

Θέση: Παρατηρήστε το αρχίγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Άλλαξα το μέγεθος του γράμματος, αλλά άφησα ίδιο το ύψος [στα 70px] που θα καταλαμβάνει. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Στην περίπτωση του “Χ” είναι μέγεθος γράμματος 50px και “line-height: 35px”. Λίγο παιχνιδάκι δεν βλάπτει.

Αν θέλετε το αρχίγραμμά σας να εμφανίζεται πιο ψηλά, όπως το “Χ”, από τα υπόλοιπα της σειράς, σβήστε το “padding-top: 2px;”. Αν θέλετε να εμφανίζεται πιο χαμηλά, όπως το “Θ”, αυξήστε την τιμή του “padding-top:” σε 10px.

Αν θέλετε να αλλάξετε τη γραμματοσειρά του αρχιγράμματος, ο κώδικας θα πρέπει να έχει και το αντίστοιχο τμήμα:

<span style="float: left; color: red; font-size: 100px; line-height: 70px; padding-top: 2px; font-family: Times">Α</span>

Πειραματιστείτε ελεύθερα. Ψάξτε το. Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Mandarin Design απ’ όπου ξεπατίκωσα την ιδέα.

Και μην ξεχνάτε: προσθέτοντας ένα link στο ιστολόγιό σας προς αυτό το ιστολόγιο δεν είναι μόνον σαν μου λέτε ευχαριστώ για τον όποιο μόχθο μου [τον χρόνο μου θα μπορούσα να τον αξιοποιήσω κι αλλιώς], αλλά βοηθάτε κι όλη την παλιά και νέα κοινότητα των Ελλήνων χρηστών του WordPress.com. Κι αν ανακαλύψετε κάτι ενδιαφέρον, μας το λέτε κι εμάς. [Τώρα θα με ρωτήσετε: εν έτει 2007 πιστεύεις ακόμα στα θαύματα; -D ]

Ενημέρωση: Φυσικά ο κώδικας έχει καθολική ισχύ. Δείτε πόσο όμορφα τον χρησιμοποιεί ο φίλος Greg στο ιστολόγιό του στον blogger.


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements