Δεν είστε ευχαριστημένοι από τη στατιστική υπηρεσία της wordpress.com, που μετράει μόνον τον αριθμό των σελίδων που οι επισκέπτες σας έχουν διαβάσει; Θέλετε να ξέρετε και τον ακριβή -ή περίπου- αριθμό των επισκεπτών που τιμούν με την παρουσία τους το ιστολόγιό σας; Κανένα πρόβλημα! Ο Dr Ούικατιτιψ είναι στο πλευρό σας.

Καταρχάς χρειάζεται να εγγραφούμε σε μια τέτοια υπηρεσία. Στη σελίδα Can I have a statcounter on my blog? της WordPress αναφέρονται διάφορα προγράμματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα ιστολόγιά μας. Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα εγγραφούμε στο Sitemeter. Το χρησιμοποιώ από πέρυσι τον Ιούνιο και δεν είναι κι άσχημο. Αλλά αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι παρόμοια.

Τις οδηγίες που ακολουθούν τις εφήρμοσα κι εγώ σήμερα, προσθέτοντας το Sitemeter στο -πειραματικό- ιστολόγιό μου wordpress.com tips & tricks, όπου και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα.

Ξεκινάμε

Πάμε στον ιστότοπο του Sitemeter. Αριστερά και κάτω στην πρώτη σελίδα πατάμε το «Sign up for a free Site Meter«. Στις επόμενες δύο σελίδες πατάμε «Next», αφού διαβάσουμε πρώτα τα όσα αναφέρονται [όροι χρήσης κ.λπ.]. Και βρισκόμαστε πια σε μια σελίδα που δείχνει έτσι:

sm1.png

Συμπληρώνουμε τα πεδία: τη διεύθυνση του ιστολογίου μας [ας πούμε: http://wptricks.wordpress.com/%5D, το όνομα του ιστολογίου μας [ας πούμε: κολπάκια και τρικάκια], ένα κωδικό όνομα [μία μόνον λέξη, με λατινική γραφή, χωρίς κενά διαστήματα, χωρίς ειδικούς χαρακτήρες, κάτι εύκολο και απλό [ας πούμε: wptricks]. Η ώρα ήταν σωστή στην περίπτωσή μου. Αν χρειαστεί αλλάξτε την. Πατάμε το «Next».

Βρισκόμαστε πια εδώ:

sm2.png

Συμπληρώνουμε το email μας [απαραίτητο διότι σ’ αυτό θα λάβουμε τον κωδικό και τις εβδομαδιαίες αναφορές για την κίνηση στο ιστολόγιό μας]. Ο τίτλος δεν είναι απαραίτητος [αφήστε το κενό, ή συστηθείτε ως διευθύνων σύμβουλος/πρόεδρος της εταιρείας. Αδιάφορο.] Zip or Postal Code? Κενόν. Επιλέξτε ως χώρα το Greece [για να είναι τα στατιστικά σε ώρα Ελλάδος]. Καλού-κακού αφήστε το «Can you receive HTML email?» στο No [που είναι η προκαθορισμένη επιλογή], διαλέξτε και το φύλο της αρεσκείας σας, γράψτε και τη χρονιά που θα θέλατε να είχατε γεννηθεί, και πατήστε το Next.

Στην επόμενη σελίδα που αρχίζει έτσι «The Site Meter Notification Service» πατήστε απλώς το «Next».

Στην επόμενη σελίδα απλώς εξετάζετε αν τα στοιχεία που δώσατε είναι όπως τα θέλετε: διεύθυνση του ιστολογίου, τίτλος του ιστολογίου, ηλεκτρονική διεύθυνση, κωδικό όνομα [σ’ αυτό έχει προστεθεί ένα γράμμα κι ένας αριθμός μπροστά. Στην περίπτωσή μου το κωδικό όνομα έγινε s36wptricks. No problem. Είναι δικά τους εσωτερικά θέματα αυτά.] Καταγράψτε κάπου το κωδικό όνομα, αύριο δεν θα το θυμάστε… Πατήστε «Next».

Στη νέα σελίδα πληροφορούμεθα αρμοδίως ότι μας έχει σταλεί ένα email με το password και το κωδικό όνομα.

Κι επειδή αυτά τα πράγματα μερικές φορές αργούν, μπορείτε να πεταχτείτε δύο λεπτά να αγοράσετε τσιγάρα, που μόλις σας τέλειωσαν. Αν το έχετε κόψει και ψάχνετε μια δικαιολογία να το ξαναρχίσετε, κι αφού έτσι κι αλλιώς μέχρι να έρθει το email δεν έχετε τι να κάνετε, όλο και κάτι νταλκαδιάρικο θα βρείτε να διαβάσετε στο άλλο μου ιστολόγιο Θεαμαπάτες & Δικτυώματα.

Μερικές φορές αργούν λίγο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Δεν είναι λάθος της sitemeter. Συμβαίνουν αυτά. Στην περίπτωσή μου η αναμονή διήρκεσε κοντά στο μισάωρο. [Παρεμπιπτόντως: έχετε χαιρετίσματα από τον ψιλικατζή μου. Συμπαθής τύπος: διαβάζει συστηματικά Άρδην και Ρήξη].

Και έφτασε το πολυαναμενόμενο email με το codename και το password. Τα γράφουμε αμφότερα σε κάποιο χαρτάκι, και δεν σβήνουμε το μήνυμα…

Επόμενο βήμα:

Βρισκόμασταν σε μια σελίδα του Sitemeter που μας πληροφορούσε ότι » The signup for your Site Meter counter is complete!» Πατάμε το «Add» στην πρώτη επιλογή που μας δίνεται: «Add the HTML for your counter to your web pages», και στην επόμενη σελίδα γράφουμε το codename και το password και κάνουμε login και βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε μια σελίδα που θα δούμε πολλές-πολλές φορές ακόμα στην μακρά ιστολογική πορεία μας.

sm3.png

«Άτιμη μπλογκολογιά! Με γέμισες μηδενικά!» [ιστολογικόν δημώδες]

Καταρχάς πάνω από το Site Summary βλέπετε κάτι… κογκολέζικα. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γράφει «Κολπάκια & Τρικάκια». No problem. Μπορούμε και τώρα να το αλλάξουμε [οδηγίες παρακάτω]. Αλλά πρώτα πρέπει να ενσωματώσουμε τον μετρητή μας στο ιστολόγιό μας.

Πατάμε το «Manager». Στη νέα σελίδα και κάτω από το Adding Site Meter to your site πατάμε το «HTML». Στην επόμενη πατάμε [προσοχή είναι η τέταρτη επιλογή, όχι η τρίτη] το «Adding Site Meter to a WordPress.com blog».

Στη νέα σελίδα ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις αναλυτικότατες οδηγίες και σε δυο λεπτά στο ιστολόγιό μας θα εμφανιστεί τούτο:

sm4.png

Αν κάνουμε ένα κλικ πάνω στο εικονίδιο του Sitemeter θα διαπιστώσουμε ότι ήδη έχει καταγραφεί και μία επίσκεψη. Τρέμε μπλογκολογιά! [Η επίσκεψη που καταγράφηκε είναι η δική μας. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία…]

sm5.png

Τι απομένει;

Δεν σας αρέσει το εικονίδιο; Έχετε αρκετές ακόμα επιλογές. Sitemeter → Manager → Meter Style. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στην αισθητική σας και πατήστε το Select.

sm6.png

Θέλετε να αλλάξετε εκείνα τα κογκολέζικα; «Site Information» και αλλάξτε το «WEB SITE NAME».

Θέλετε οι πληροφορίες που καταγράφονται να είναι ορατές μόνον σε σας [κάτι που συνιστώ κι εγώ]; «Privacy Level» κι επιλέξτε «HIGH».

Θέλετε να μην καταγράφονται οι δικές σας επισκέψεις; «Ignore Visits».

Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας με τον καιρό.

Για όποια προβλήματα και απορίες μην ξεχνάτε ότι ο Dr Ούικατιτιψ διημερεύει και διανυκτερεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο [όταν το έτος είναι δίσεκτο ξεκουράζεται στις 29 Φεβρουαρίου].

Αυτό το ιστοσημείωμα είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στον νέο συνιστολόγο galaxias, που ζήτησε τις οδηγίες, και που έχει στήσει μια όμορφη γωνίτσα κάπου εδώ δίπλα. Ενθαρρύνετέ τον με μία επισκεψούλα σας, τώρα που θα διαθέτει και μετρητή. Όλοι ήμασταν κάποτε νέοπες…

Και μην ξεχνάτε: αν βρήκατε κάτι ενδιαφέρον σε τούτες τις σελίδες, δημιουργήστε ένα link προς αυτό το ιστολόγιο. Δεν θα σας κοστίσει απολύτως τίποτα, κι ίσως έτσι βοηθήσετε και κάποιον νέοπα στα πρώτα του βήματα…

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements