Μέθοδος Α΄: Ευκολότατα και ταχύτατα

Έχετε κι εσείς τις νευρώσεις σας [που έλεγε και η Αμάντα για τους bloggers].

Από τι πάσχετε; Από ιστολογιοχασίτιδα!

[Diagnosis by Dr. Wptips WordPress Com :-)]

Τι ακούει συχνά από τους ασθενείς του ο Dr. Wptips; «Αχ, γιατρέ μου, τι θα γίνει αν ξαφνικά χαθεί το ιστολόγιό μου; Πώς μπορώ να του κάνω ένα backup;»

Ξεκινάμε τη θεραπεία:

Dashboard → Manage → Export, και πατάμε απλώς το κομβίον «Download Export File».

Επιλέγουμε πού ακριβώς θέλουμε να σωθεί ο φάκελος και τον σώζουμε. [Διαδικασία που για το δικό μου ιστολόγιο «Θεαμαπάτες & Δικτυώματα» δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό. Μέγεθος αρχείου: 4,2 Mb].

Έτοιμοι!

Τι ακριβώς περιέχει το παραπάνω [xml] αρχείο; Μα όλα τα ιστοσημειώματά σας, όλα τα σχόλια που έχουν γίνει σ’ αυτά, όχι όμως τις φωτογραφίες [βλ. παρακάτω] και όλες τις κατηγορίες στις οποίες είναι ενταγμένα τα ιστοσημειώματά σας. Και, φυσικά, η διαμόρφωση του ιστολογίου σας θα πρέπει να γίνει από την αρχή: theme, widgets κ.λπ. Μικρό το πρόβλημα, αφού μπορείτε βλέποντας το παλιό ιστολόγιο να τα κάνετε όλα [και με τη μέθοδο copy-paste για τα text widgets] σε λίγα λεπτά.

Τι μπορείτε να κάνετε μ’ αυτό το αρχείο; Όχι και πολλά πράγματα – ως έχει. Αλλά αν δημιουργήσετε ένα καινούργιο ιστολόγιο στη WordPress μπορείτε να το ανεβάσετε εκεί και έτσι να έχετε ένα ιστολόγιο-καθρέπτη του παλιού σας ιστολογίου.

Πώς το κάνετε αυτό;

Δημιουργείτε ένα νέο ιστολόγιο. Εγώ δημιούργησα ένα στη διεύθυνση wordpress.com tips & tricks. Που έδειχνε έτσι:

backup1.png

Κατόπιν, στο νέο ιστολόγιο, πήγα στο: Dashboard → Manage → Import. Επέλεξα το WordPress. Στη νέα σελίδα που εμφανίστηκε αναζήτησα και βρήκα στον σκληρό δίσκο μου το αρχείο-backup [που λέγαμε παραπάνω], πάτησα το κομβίον «Upload File and Import» και μετά από μερικά [4-5] λεπτά [ως γνωστόν το Upload είναι κατά πολύ αργότερο από το Download] είχα ένα μπλογκ που φαινόταν έτσι:

backup4.png

Το νέο μου ιστολόγιο ήταν ακριβώς ίδιο με το αυθεντικό, όπως αυτό έδειχνε σήμερα το πρωί [Μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις σας επισκεπτόμενοι τις Θεαμαπάτες & Δικτυώματα και το wptricks].

Ακριβώς ίδιο; Όχι. Το μόνο που δεν σώθηκε είναι η διάταξη των widget στις πλαϊνές στήλες και τα ίδια τα widget. Αυτά θα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή. Μικρό το κακό.

Βέβαια, εσείς δεν χρειάζεται να φτιάξετε ένα καινούργιο ιστολόγιο, αλλά μπορείτε να κρατήσετε το αρχείο-backup για μελλοντική χρήση, φροντίζοντας από καιρού εις καιρόν να το κρατάτε σε… ενημερωμένη κατάσταση.

Προσοχή! Οι φωτογραφίες δεν μεταφέρονται στο καινούργιο ιστολόγιο. Παραμένουν στο αρχείο του παλιού όσο αυτό είναι ενεργό. Αν έσβηνα, λοιπόν, τις Θεαμαπάτες θα έπρεπε να περάσω στο καινούργιο ιστολόγιο όλες τις φωτογραφίες μία-μία. [Φούιιιι!!!!] Οπότε αν θελήσετε να αλλάξετε τη url του ιστολογίου και να μετακομίσετε, ας το έχετε κι αυτό υπόψη σας. Χαζοβλακεία της WP, τη στιγμή που κάνει ακριβώς αυτό για τα ιστολόγια του Blogger μεταφέροντας τα πάντα. Χαζοβλακεία δικιά μου. Ούτε από τον Blogger μεταφέρονται οι φωτογραφίες!

[Τι ακούει τώρα πια ο Dr Wptips από τους ασθενείς του; «Γιατρέ μου, είστε έκτακτος! Με σώσατε! Δεν πάσχω πια από ιστολογιοχασίτιδα. Θεραπεύτηκα!»]

Μέθοδος Β΄

Υπάρχει και ακόμα μία μέθοδος, εξίσου εύκολη και γρήγορη [αλλά και με μερικά… προαπαιτούμενα], για να κάνετε backup το ιστολόγιό σας. Μ’ αυτή τη μέθοδο μπορείτε να κάνετε θαύματα. Να τυπώσετε πανεύκολα όλα σας τα ποστ. Ή όλα σας τα σχόλια. Ή να δημιουργήσετε ένα αρχείο pdf με τα ιστοσημειώματά σας ή τα σχόλια σ’ αυτά.

Περί αυτών προσεχώς.


AddThis Social Bookmark Button

Advertisements