Πάντα με ενθουσίαζαν τα… συννεφάκια [επί το αγγλικότερον Tag Clouds].

Περί τίνος πρόκειται; Όταν γράφουμε ένα ποστ συνήθως επιλέγουμε και μία κατηγορία στην οποία το εντάσσουμε [στη WordPress ονομάζονται Categories και στα ελληνικά άλλοι το αποδίδουν ως Κατηγορίες και άλλοι -όπως εγώ- ως Ενότητες. Σε κάποιες άλλες πλατφόρμες ωστόσο χρησιμοποιείται ο όρος Tag (ετικέτα, καρτελάκι), εξού και το Tag Clouds].

cloud2.png

Στη συνέχεια, και αν έχουμε επιλέξει να εμφανίζεται σε κάποια από τις πλαϊνές [ή κάτω] στήλες μας το Widget Categories, βλέπουμε να εμφανίζονται όλες οι Ενότητές μας με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων. Κάποιος αναγνώστης κάνει κλικ πάνω σε μία Ενότητα και μπορεί να διαβάσει όλα τα ποστ αυτής της ενότητας:

cloud3.png

Με το Tag Clouds τι έχουμε; Απλά ανάλογα με τον αριθμό των ποστ που ανήκουν σε κάποια Ενότητα το μέγεθος της γραμματοσειράς αυτής της ενότητας είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο [περισσότερα ή λιγότερα ποστ], κι έτσι το συννεφάκι ενοτήτων γι’ αυτό το μπλογκ εμφανίζεται έτσι:

cloud1.png

Όμορφο, ε; Μόνον που υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι ακόμα – μάλλον με το μέγεθος της γραμματοσειράς: το συννεφάκι βγαίνει έξω από την πλαϊνή στήλη -τουλάχιστον στα δικά μου μπλογκ [εδώ είναι το WordPress Writing]- κι αυτό πέρα από την εμφάνιση της σκούρας γκρίζας λωρίδας στο δεξιό μέρος της οθόνης προκαλεί και την εμφάνιση μιας μπάρας στο κάτω μέρος της οθόνης. Κάτι που, όπως και να το κάνουμε, είναι αντιαισθητικό. Πιθανώς το πρόβλημα να οφείλεται και στο θέμα που χρησιμοποιώ. Δοκιμάστε το και πείτε αν συμβαίνει και με άλλα θέματα.

[Δοκίμασα και διάφορα άλλα τρίστηλα θέματα: με το Fadtastic 1.0 ούτε να το συζητάτε. Με το Andreas 0.4, το Garland και το 2813 τα πράγματα είναι καλύτερα, τουλάχιστον το… νέφος δεν βγαίνει έξω από την πλαϊνή στήλη. Το τετράστηλο Neo-Sapien αρνείται ακόμα και να δεχτεί το συννεφάκι σε κάποια στήλη του. Με κάποια δίστηλα που δοκίμασα, π.χ. Regulus, Freshy ή το Tarksi δεν υπήρχε πρόβλημα. Αλλά δίστηλο θέμα;]

[Ενημέρωση (29-04-2007): Όλα καλώς. Το πρόβλημα με τα συννεφάκια επιλύθηκε από τη WordPress. Κάθε αρχή και δύσκολη…]

Οδηγίες

Dashboard → Presentation → Widgets. Με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού συνεχώς πατημένο μεταφέρουμε [από τα Available Widgets] το widget Tag Cloud στο σημείο της πλαϊνής στήλης που θέλουμε. Πατώντας το κουτάκι με τη μπλε γραμμή και τις τρεις μαύρες, μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο του Widget σε συννεφάκια, για παράδειγμα, ή να τσεκάρουμε το Pad parent count [το οποίο είτε το τσεκάρουμε είτε όχι, δεν αλλάζει τίποτα. Οψόμεθα…]. Τέλος πατάμε το Save Changes [που βρίσκεται δεξιά και κάτω από το Available Widgets] και τα συννεφάκια μας είναι έτοιμα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φέρουν βροχή… 🙂

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements