Αν είχατε την απορία να σας την λύσω… Ή, εν πάση περιπτώσει, να ικανοποιήσω την «αρρωστημένη» περιέργειά σας…

Μερικοί μπλόγκερ στην WordPress.com επιλέγουν να μην εμφανίζονται στο μπλογκ τους τα στατιστικά στοιχεία – views [που σημαίνει ότι δεν έχουν «σύρει», σε κάποια πλαϊνή στήλη, το κουτάκι Blog Stats που βρίσκεται στο Dashboard → Presentation → Sidebar Widgets].

Εσείς όμως εξακολουθείτε να είστε περίεργοι…

Το ανακάλυψα κατά «τύχη». Παρατήρησα ότι εσχάτως η πρώτη σελίδα του μπλογκ μου αργούσε κάπως να φορτωθεί και εμφάνιζε το μήνυμα: «Μεταφορά δεδομένων από pixel.quantserve.com…»

Η παραπάνω σελίδα με έστειλε αυτόματα στη σελίδα http://www.quantcast.com/ του quαntcast, όπου και γράφοντας τη διεύθυνση ενός μπλογκ ή ενός σάιτ μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τον αριθμό των επισκεπτών του.

Μερικές παρατηρήσεις.

  • Το quαntcast είναι σε beta, οπότε…
  • Δημιουργήθηκε για… διαφημιστικούς λόγους. Οι διαφημιζόμενοι, λέει, θα γνωρίζουν με ακρίβεια τον αριθμό των επισκεπτών σε μια ιστοσελίδα…
  • Ο αριθμός των επισκεπτών [unique visitors] είναι μικρότερος κατά 25-30% από αυτόν που εμφανίζουν άλλοι «μετρητές» [τουλάχιστον όσον αφορά τα στοιχεία για τα δικά μου μπλογκ]. Είπαμε είναι beta. Ή ίσως ο τρόπος που υπολογίζει τους επισκέπτες [με την αποστολή ενός αόρατου pixel] είναι πιο ακριβής από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άλλα προγράμματα.
  • Επίσης, ενώ αναφέρει τα στοιχεία για τον περασμένο Φεβρουάριο, από χθες μέχρι σήμερα πρόσθεσε τουλάχιστον 10% περισσότερους επισκέπτες. Ο Φεβρουάριος όμως μας έχει αποχαιρετήσει εδώ και δύο εβδομάδες. Το ξαναείπαμε: beta.
  • Το quαntcast δεν διαθέτει ακόμη [;] στοιχεία για τα μπλογκ στον blogger-blogspot. Πάντως το δημοφιλέστερο σάιτ στον κόσμο είναι το yahoo και ακολουθούν: google, msn, microsoft, ebay, wikipedia, myspace, live, about, aol.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να έχετε αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση στο σάιτ σας, πλην όμως για τους χρήστες της WordPress.com είναι δώρο άδωρο, αφού ο σχετικός κώδικας είναι σε javascript που στη WordPress.com δεν…
  • Μπορείτε επίσης να δείτε και συγκριτικά στατιστικά στοιχεία για πέντε μπλογκ ή σάιτ [κάνοντας κλικ στο compare]. Στην εικόνα που ακολουθεί, βλέπουμε μια τέτοια σύγκριση ανάμεσα σε τέσσερα δημοφιλή ελληνικά μπλογκ στην WordPress. Έχω την αμυδρή υποψία ότι ο κάθετος άξονας δεν αναφέρεται σε unique visitors αλλά σε [εκατοντάδες] views…

stats.jpg

Και μην ξεχνάτε: η περιέργεια σκότωσε τη γάτα…

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements