… να διώξουν τα ήμερα; Κάπως έτσι.

Σήμερα το πρωί αντίκρυσα την παρακάτω εικόνα στη σελίδα του WordPress με τα Growing Blogs [τα μπλογκς, δηλαδή, που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση επισκέψεων το τελευταίο 24ωρο]:

agria.png

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σχεδόν τίποτα απολύτως. Το WordPress παρέχει κάποιους καταλόγους για τρεις κατηγορίες: Τα Κορυφαία Ιστολόγια [Top Blogs], Τα Κορυφαία Ποστ [Top Posts] και τα Ιστολόγια με τη μεγαλύτερη αύξηση επισκέψεων [Growing Blogs], για κάθε μία από τις δεκάδες γλώσσες που υποστηρίζει [οι παραπάνω συνδέσεις ισχύουν για τα ιστολόγια στην ελληνική γλώσσα].

Καταπώς λέει η σχετική ιστοσελίδα, το WordPress καταμετρά τους επισκέπτες όλων των ιστολογίων σε 24ωρη [κυλιόμενη] βάση και αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας, και βάσει μιας δικής τους φόρμουλας [proprietary formulae], καταστρώνουν αυτούς τους καταλόγους. Όπως τονίζουν, για την κατάστρωση αυτών των καταλόγων δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα στατιστικά στοιχεία που ο κάθε ιστολόγος βλέπει στο Dashboard του.

Σκοπός τους, λένε, δεν είναι να καταγράφουν τα ιστολόγια ή τα ποστ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αλλά να δώσουν μια ιδέα σ’ όλους τους ιστολόγους για το τι ενδιαφέρον υπάρχει. Κολοκύθια. Προφανώς τα Top Blogs και τα Top Posts είναι αυτά με τις περισσότερες επισκέψεις – ή περίπου.

Η πιο άσχετη κατηγορία -κι η πιο άχρηστη- είναι η τελευταία. Γι’ αυτό και το παράδειγμα με την εικόνα, όπου αυτό το μπλογκ εμφανίζεται παραπάνω από το άλλο μου μπλογκ [Θ & Δ] – και ήδη έχει αυξηθεί η διαφορά.

Ολίγα στοιχεία:

http://wptips.wordpress.com: hits προχθές: 16. hits χθες: 53.

http://theamapati.wordpress.com: hits προχθές: 216. hits χθες: 241.

Το πρώτο μπλογκ είναι σε καλύτερη θέση από το δεύτερο προφανώς επειδή υπερτριπλασίασε τα hits του σε μια μέρα. Κάτι συνηθισμένο, άλλωστε, αφού, λόγω της ειδικής φύσης του, δέχεται σωρεία επισκέψεων κάποιες μέρες, όταν το ανακαλύπτουν νέοι μπλόγκερ που εγκαθίστανται ή μετακομίζουν στο WordPress, ενώ άλλες μέρες είναι στα… αζήτητα. Λογικό. Έχει τύχει περίπτωση να ανεβαίνει από τα 17 hits τη μια μέρα στα 73 την επόμενη ή να πέφτει από τα 131 [το ρεκόρ μέχρι στιγμής] στα 38.

Συμπέρασμα: η κατηγορία Growing Blogs δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Σωστό ή λάθος;

ΥΓ. Ο αριθμός των hits που καταγράφει το WordPress για κάθε ιστολόγιο είναι περίπου ο αριθμός των page views που καταγράφει το sitemeter και το statcounter, ενώ το clustrmaps καταγράφει περίπου 8% περισσότερα hits. Όλα αυτά σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν στο μπλογκ Θ & Δ, και για να έχετε μια ιδέα του τι περίπου τρέχει…

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements