Ως γνωστόν [;] το WordPress παραχωρεί σε κάθε blog ένα χώρο στους servers της τής τάξης των 50ΜΒ. Όταν κάποιος εξαντλήσει αυτόν τον χώρο μπορεί -αν το επιθυμεί- να αγοράσει [Dahsboard→Upgrades] στη συνέχεια επιπλέον χώρο 1, 5 ή 10 GB [προσέξτε GB, όχι πια ΜΒ] έναντι 20, 50 ή 90 δολαρίων.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο τραγικά και δεν χρειάζονται τέτοιες ριζικές και επί πληρωμή λύσεις.

Ας δούμε όμως πρώτα το σχετικό σχόλιο με τα ερωτήματα που έθεσαν οι φίλοι του καλού blog Πόντος και Αριστερά:

«Επειδή χρησιμοποιώ φωτογραφίες στο ποστ μου, κατάφερα μάλλον να ξοδέψω γρήγορα τη μνήμη που μου παραχωρεί ο κυρίαρχος του χώρου. Και κατά συνέπεια μου βγάζει:

Used: 100% of 50MB. buy more

Σβήνοντας, όμως, κάποια ποστ και φωτογραφίες από τα προηγούμενα, το μήνυμα δεν αλλάζει! Ο χώρος δεν απελευθερώνεται για να χωρέσει νέα στοιχεία.

Δηλαδή, από τη στιγμή που φτάσεις στο όριο και “φακελωθείς”, ο μόνος όρος για να συνεχίσεις είναι να αγοράσεις επιπλέον χώρο;»

Όλοι χρησιμοποιούμε φωτογραφίες. Το πρόβλημα είναι το μέγεθος των φωτογραφιών. Ρίχνοντας μια ματιά στο blog διαπιστώνουμε ότι οι τρεις πρώτες φωτογραφίες που υπάρχουν στην πρώτη του σελίδα σήμερα έχουν μέγεθος 1,2, 1,4 και 1ΜΒ αντίστοιχα. Είναι πραγματικά τεράστιες! Με καμιά 30αριά τέτοιες φωτογραφίες τα 50ΜΒ έχουν εξαντληθεί σε χρόνο dt!

Λύση; Μικρότερες φωτογραφίες. Πώς γίνεται αυτό; Με τη χρησιμοποίηση κάποιου σχετικού προγράμματος. Το WordPress έχει μια σελίδα όπου αναλύει αυτό το πρόβλημα: Optimize your images [Βελτιστοποίηση των φωτογραφιών σας]. Κι επειδή μπορεί κάποιος χρήστης να μην διαθέτει κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών δίνει και μια λίστα με [έξι] δωρεάν προγράμματα που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το διαδίκτυο.

Το πρώτο πρόγραμμα της λίστας, το Irfanview, είναι μια καλή και αξιόπιστη λύση. Αφού το κατεβάσουμε και κάνουμε την εγκατάσταση πατάμε τη σχετική συντόμευση [shortcut] και ανοίγουμε το πρόγραμμα.

irfan1.jpg

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του κίτρινου φακέλου [κάτω από το File] ανοίγουμε την φωτογραφία που μας ενδιαφέρει [σ’ αυτή την περίπτωση ανοίγω τη φωτογραφία dsc04458 («Τουρκομάνος εισβολέας») που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του blog, μεγέθους 1,4ΜΒ]. Μετά το άνοιγμα της φωτογραφίας επιλέγουμε το «Image» [βλ. παραπάνω εικόνα] και στη συνέχεια το «Resize-Resample» [ή απλώς πατάμε «CTRL+R»] οπότε εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

irfan4.jpg

Στο «Set new size» δίνουμε για το Width μια τιμή «300» [pixels], οπότε αυτόματα αλλάζει και το ύψος της φωτογραφίας σε «225». Φυσικά αντί για 300 μπορούμε να δώσουμε οποιαδήποτε άλλη τιμή – ανάλογα με το theme που χρησιμοποιούμε στο blog. Λίγος πειραματισμός δεν βλάπτει, ώστε να βρείτε επακριβώς το μέγεθος της φωτογραφίας που χωράει στην κύρια στήλη του blog σας ώστε να ταιριάζει απολύτως και να μην ασχολείστε περαιτέρω.

Μόλις πατήσετε το «ΟΚ» το παράθυρο του irfanview θα σας δείξει τη φωτογραφία στις νέες της διαστάσεις. Δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα; Επαναλαμβάνετε την προηγούμενη διαδικασία. Είστε [τελικά] ευχαριστημένοι; File→Save As→Νέο όνομα→Τέλος!

Η συγκεκριμένη φωτογραφία του 1,4ΜΒ έχει πια μέγεθος μόλις 24ΚΒ [!!!], μίκρυνε δηλαδή κατά 58 φορές και θα φαίνεται έτσι:

dsc04458c.jpg

Μάλλον μικρή βγήκε -για τα δικά μου γούστα- οπότε η τιμή «300 pixels» που δώσαμε για το πλάτος θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Πειραματιστείτε ελεύθερα.

————

Σβήνοντας, όμως, κάποια ποστ και φωτογραφίες από τα προηγούμενα, το μήνυμα δεν αλλάζει! Ο χώρος δεν απελευθερώνεται για να χωρέσει νέα στοιχεία.

Ακριβώς! Τα ποστ [σκέτο κείμενο] καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο και σβήνοντάς τα δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα. Ωστόσο,

και με το σβήσιμο κάποιων ποστ που περιέχουν φωτογραφίες ΔΕΝ πρόκειται να κερδίσετε επίσης τίποτα. Γιατί; Διότι σβήνοντας ένα ποστ δεν σβήνονται [από τους servers] και οι φωτογραφίες που υπάρχουν σ’ αυτό, που παραμένουν στους servers και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο.

Οι φωτογραφίες πρέπει να σβηστούν χωριστά!

Κάτω από τον editor, όπου γράφουμε τα ποστ, εμφανίζεται μια σειρά επιλογών [Upload-Browse-Browse All-Video] που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των φωτογραφιών και των βίντεο. Κάνουμε κλικ στο Browse All, οπότε θα εμφανιστεί κάτι σαν το παρακάτω:

irfan5.jpg

Αν επιλέξουμε μια φωτογραφία και κατόπιν το edit εμφανίζεται η επιλογή «Delete File«. Σβήνουμε τη φωτογραφία [που έτσι σβήνεται και από τους servers] κι έτσι εξασφαλίζουμε πολύτιμο χώρο. Φυσικά, αμέσως μετά θα πρέπει τις μεγάλες φωτογραφίες να τις αντικαταστήσουμε με κάποια μικρότερη εκδοχή τους.

Ιστολογείστε! Ιστολογείστε! Χώρος υπάρχει!

[Update 14-1-2007: Ένας πιο εύκολος τρόπος για να δείτε τις φωτογραφίες που έχετε ήδη ανεβάσει και να σβήσετε αυτές που δεν θέλετε είναι και ο εξής: Dashboard→Manage→Uploads όπου έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλες τις φωτογραφίες ή τα βίντεό σας. Επιλέξτε [κλικ πάνω στη φωτογραφία] αυτή που θέλετε να σβήσετε και, στη συνέχεια, πατήστε το Delete File.]

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements