Τα αρχικά RSS σημαίνουν κυρίως Really Simple Syndication [σχετικό λήμμα Wikipedia]. Στα ελληνικά ο όρος έχει αποδοθεί και ως «δυναμικός σελιδοδείκτης».

Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά;

Επειδή καθημερινά επισκεπτόμαστε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες sites και blogs, είναι χρονοβόρο και επίπονο να ανοίγουμε διαρκώς νέα παράθυρα ή καρτέλες για να τσεκάρουμε αν έχει προστεθεί στις ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν καινούργιο περιεχόμενο. Τα RSS μας βοηθούν να οργανώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα σημείο για να μπορούμε να παρακολουθούμε τις αλλαγές εύκολα και γρήγορα.

Κατ’ αρχάς απαιτείται ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να διαβάζει όλα αυτά τα RSS. Αλλά περισσότερες και καλές πληροφορίες όπως και διευθύνσεις σχετικών προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα του in.gr.

Εγώ, πάντως, χρησιμοποιώ αντί για πρόγραμμα ένα σχετικό πρόσθετο στον Firefox 2.0. Πρόκειται για το Sage που είναι μικρό και τριανταφυλλένιο. Ενεργοποιείται με το πάτημα των πλήκτρων ALT+Z [αγγλική διάταξη πληκτρολογίου], οπότε και ανοίγει ένα παράθυρο στα αριστερά της οθόνης στο οποίο βλέπει κάποιος όλα τα RSS που έχει ήδη επιλέξει. Πατώντας πάνω σε κάποιο από αυτά μπορεί να δει σε κάποια καρτέλα τα δέκα τελευταία ποστ ενός μπλογκ, για παράδειγμα, ή τα δέκα τελευταία σχόλια.

Κάποιος φίλος έθεσε το εξής ερώτημα: Πώς προσθέτω στο μπλογκ μου και RSS feed για τα σχόλια;

Κατ’ αρχάς τα RSS feed στα μπλογκς της WordPress τόσο για τα ποστς όσο και για τα σχόλια υπάρχουν σε ένα Widget: Dashboard → Presentation → Sidebar Widgets: από τα Available Widgets παίρνουμε με το ποντίκι [αριστερό πλήκτρο διαρκώς πατημένο] το κουτάκι με τον τίτλο Meta και το μεταφέρουμε στο σημείο της πλαϊνής στήλης που θέλουμε.

Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι με το Meta. Διότι ναι μεν εμφανίζει τα RSS για τα σχόλια και τα ποστ, πλην όμως εμφανίζει και ένα link για τη WordPress και το link με το οποίο κάνουμε login στο μπλογκ μας και τα οποία δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε. Εγώ θεωρώ το Meta χρήσιμο και το έχω σε όλα τα μπλογκς μου. Κάποιοι όμως ίσως να μην θέλουν να φαίνονται τα υπόλοιπα links, αλλά μόνον τα RSS. Και γι’ αυτό υπάρχει λύση.

RSS σε Text Widget

Dashboard → Presentation → Sidebar Widgets: από τα Available Widgets παίρνουμε με το ποντίκι [αριστερό πλήκτρο διαρκώς πατημένο] το κουτάκι με τον τίτλο Text και το μεταφέρουμε στην πλαϊνή στήλη.

Πατώντας στο κουτάκι του Text Widget με την μπλε γραμμή και τις τρεις μαύρες μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο του [Subscribe, ίσως;] και να προσθέσουμε στο «κυρίως σώμα» του τα εξής:

<a href=»https://lexitypos.wordpress.com/feed/«><img src=»http://faq.files.wordpress.com/2006/11/c141.png» /> Entries RSS</a>

<a href=»http://lexitypos.wordpress.com/comments/feed/»><img src=»http://faq.files.wordpress.com/2006/11/c141.png» /> Comments RSS</a>

Στα πράσινα γράμματα θα πρέπει να προσθέσετε τη διεύθυνση του δικού σας μπλογκ.

Τα κόκκινα γράμματα αφορούν στο εικονίδιο που θα εμφανίζεται. Αν θέλετε διαφορετικό μέγεθος ή χρώμα για το εικονίδιο υπάρχουν αρκετά εδώ.

Τα μωβ γράμματα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με όποιο σχετικό κείμενο θέλετε [π.χ. Posts RSS, Σχόλια RSS…]

Προσέξτε τα εισαγωγικά [«»] που εμφανίζονται στον κώδικα. Θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν υπάρχει κάποιο από αυτά.

Τέλος, κλείστε το Text Widget και κάνετε κλικ στο Save Changes.

Είστε έτοιμοι!

Σχετικό ιστοσημείωμα:

AddThis Social Bookmark Button

Advertisements